Online 3D-Tuinontwerp op schaal een must!

17 januari 2015 | Categorie: Tuinontwerp , garDsign®-nieuws

Na de lancering van onze tekentool kregen we heel veel leuke en positieve reacties, maar ook een bijna voortdurende roep om meer! Want in 3D je gemaakte tuinontwerp bekijken en vervolgens met je tablet wandelend door de tuin verder schetsen, is een ultieme wens van de consument. Tuinontwerpen op tablet en visueel maken in 3D werd als belangrijkste vervolgstap gemarkeerd. Dit was een duidelijke aanleiding voor ons om haast te maken met het mogelijk maken van 2D en 3D tuinontwerpen op tablet. 

Tuinontwerp in 3D op tablet! 

Tuinontwerp in 3D en op tablet is inmiddels al weer meer dan een jaar mogelijk op Tekenjetuin.nl. We hebben de ontwikkelvolgorde aangepast en ook nog eens de capaciteit en snelheid opgevoerd. Dit vanwege het massale gebruik van onze tekentool, door de vele enthousiaste reacties en de voortdurende roep om meer! Namelijk 3D tuinontwerp, je tuinschets op de tablet in 3D bekijken en aanpassen.

Je een goede voorstelling maken van je droomtuin is gemakkelijker met een 3D visuele weergave van je tuin. Je maakt eerst je tuinontwerp in 2D, door een plattegrond te schetsen van je tuin. Vervolgens klik je door naar een 3D-weergave, waarbij de camerastanden eenvoudig zijn aan te passen, hiermee kan je eenvoudig afdrukken, beelden maken vanuit elke gewenste hoek in je tuin. Met de 3D vieuwer kan je zelfs live door de tuin wandelen of erover vliegen bij wijze van spreken.

De hoogte en reikwijdte van bijvoorbeeld een boom is op de plattegrond minder goed te zien dan in 3D, daarom hebben we het mogelijk gemaakt om in 3D direct aanpassingen te kunnen doen aan je ontwerp. Je verschuift bijvoorbeeld in de 3D weergave een boom de afstand richting de dakgoot en de kruin van de boom is op deze manier goed te bepalen. Vervolgens klik je terug naar de 2D weergave, plattegrond waarop je vervolgens de exacte plaats kan bepalen en controleren.

3D-Tuinontwerp draait op Tekenjetuin met een aantal basiselementen, we willen het graag eenvoudig en bruikbaar houden. Er moeten zeker nog een behoorlijk aantal elementen bij, welke elementen mis je en moeten zeker worden toegevoegd? Laat het ons weten, door een reactie op onderstaand formulier, wat moeten we zeker toevoegen in 3D?

Hoogteverschillen zijn voor steeds meer elementen instelbaar gemaakt, schuttingen, hagen, tuinmuren kunnen op de gewenste hoogte in 3D worden aangebracht. We krijgen nu veel reacties dat bijvoorbeeld een bloembak, border of terras niet verhoogd gelegd kan worden, Dit wordt binnenkort toegevoegd. Medio februari worden de instelbare hoogtes van oppervlakken uitgebreid.

Kan ik ook meerdere tekeningen bewaren? Zo ja kan ik dan ook mijn tuinontwerp doorkopieren? 

Meerdere tuinschetsen naast elkaar maken, tuinontwerpen en verschillende opties gemakkelijk kunnen vergelijken een vraag die steeds vaker terugkwam. Het lijkt dan wel of het in de lucht zit, een nooit eerder gestelde vraag en dan opeens, meerdere consumenten die graag een extra tuin willen bewaren. Of hun voortuin ook aan willen gaan pakken en opnieuw aan de slag gaan met het eerder gemaakte ontwerp van de achtertuin. Mogelijk zal dat de reden geweest zijn, gebruikers die terugkwamen om een andere hoek van de tuin te gaan tekenen.

In het plusaccount hebben we deze opties mogelijk gemaakt, hierin konden twee tuinontwerpen naast elkaar worden opgeslagen en doorgekopieerd. Direct na de livegang hadden we hierover een klacht want twee tekeningen was te weinig, daarom hebben we het direct uitgebreid naar drie tekeningen. Het lijkt er inmiddels op dat ook drie tekeningen voor veel consumenten gebruikers te weinig mogelijkheden biedt, we horen soms de roep om bijvoorbeeld de voor- en achtertuin later nog toe te kunnen voegen. Of zoals recent het perceel te kunnen opdelen op een later moment.

Mist u ook nog mogelijkheden of functionaliteit? We horen en lezen het graag!  

Tuinontwerp afdrukken op schaal is dat ook mogelijk?

Kan ik mijn tuinontwerp ook op schaal afdrukken? Werd na de lancering van 3D en tablet tekenen de meest gestelde vraag, een duidelijke behoefte dus. Waarbij er in enkele gevallen ook expliciet om detailweergaves werd gevraagd. Reden voor Tekenjetuin.nl om ook deze functionaliteit te gaan bieden, tenminste bij elke toevoeging die we implementeren in de tekentool moet wel het gemak behouden blijven. Na diversen testen hebben we gekozen voor een automatisch gegenereerde schaalafdruk afhankelijk van de tuingrootte, bij een schaalafdruk wordt er een raster met vakken van 1 meter overheen gelegd. De vakken zijn dan eenvoudig te tellen bijvoorbeeld bij de tuinaanleg om maatvoering, afstanden te bepalen. Je hebt dan geen schaallat nodig, hoewel er zijn natuurlijk altijd elementen in je tuin en afstanden die gedetailleerd uitgevoerd moeten worden, hiervoor hebben we een detailmaatvoering toegevoegd.

Door elementen te selecteren wordt van het betreffende element, of tuinhuis, terras de maat weergegeven op de afdruk. Handig en overzichtelijk per element of object. Bij het invoeren van deze extra opties hebben we natuurlijk ook al nagedacht over een compleet maatvoeringsplan, hulplijnen, een schaallat in de tuinschets enzovoort. Het toevoegen van deze functionaliteiten hebben we nog mee gewacht, om de eenvoudige reden dat als we het toevoegen moet het goed zijn, duidelijk en eenvoudig te bedienen. En de consument, hovenier of tuinonterper moet er de waarde van inzien. Inmiddels krijgen we meerder verzoeken voor bijvoorbeeld hulplijnen, maatvoeringsweergave en een schaallat.

Mist u dit ook in de tekentool? Laat het ons weten en reageer onderstaand, we nemen uw wensen graag mee! 

ga('create', 'UA-34162267-1', { cookieDomain: '.tekenjetuin.nl'}); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('require', 'displayfeatures'); ga('send', 'pageview');