Tuinkalender: december

31 december 2017 | Categorie: Tuinkalender

‘De donkere dagen voor Kerst’.  Daarmee heb je eigenlijk alles al gezegd. Toch is er in je tuin nog genoeg te doen, als is het maar zorgen voor wat extra kleur in een grotendeels kale, grijze tuin!

 

Gazon

Aan het gazon hoeft eigenlijk niets te gebeuren, behalve eventueel afgevallen blad te verwijderen. Je voorkomt hier verrotting en de vorming van gele plekken mee. We zeiden het vorige maand ook al; wanneer de grasmat is bevroren moet je er niet overheen lopen. De sprietjes beschadigen en je veroorzaakt lichte plekken in het gras. Tip als je echt het gazon op moet: leg een plank over het gedeelte waar je moet lopen.

Snoeien

Eigenlijk had je het beter eerder kunnen doen, maar indien je de fruitstruiken nog niet hebt gesnoeid, kan het nu ook nog, zolang het kwik niet onder het nulpunt daalt. Heb je hulst in de tuin en wil je graag wat takken in huis voor de kerst? Wees er dan op tijd bij, want de vogels zijn gek op de bessen! Knip een paar mooie groene takken met felrode bessen af en zet ze in een vaas.

Onderhoud

Vijver

Om te voorkomen dat je vijver helemaal dichtvriest, leg je een bal op het water. Mocht het oppervlak onverhoopt toch helemaal dichtgevroren zijn, maak dan een wak door een pan met kokend water op het ijs te zetten. Ga nooit in het ijs hakken en giet er ook geen kokend water over, want de vissen kunnen daardoor sterven! Wanneer je een wak in het ijs hebt gemaakt, kun je water uit de vijver scheppen, totdat er een ruimte tussen het ijs en het wateroppervlak ontstaat. Zo kan de ijslaag niet dikker worden of dicht vriezen. Als het sneeuwt, is het belangrijk dat je de sneeuw van het ijs veegt. Anders valt er onvoldoende licht in het water.

Tip: Om de waterkwaliteit te verbeteren, kun je een luchtpomp in het water plaatsen, dat helpt de vissen de winter door.

Bescherm de planten tegen de kou

Vorstgevoelige planten die niet in de volle grond staan, kun je het beste binnen laten overwinteren. Kies daarvoor een onverwarmde ruimte, zoals een schuur of garage. Andere potplanten zet je op een beschutte plek lekker dicht bij elkaar. Planten die je niet kunt verplaatsen, bescherm je door bladeren over de wortelkluit te leggen en eventueel een soort scherm om de plant te plaatsen van bijvoorbeeld jute zakken. Hoge planten (hoger dan 45 cm) hebben bescherming nodig tegen harde wind. Druk de aarde rond de wortels even extra aan en ondersteun de plant met (bamboe) stokken.

Overig

Hoewel alles minder snel groeit, is het toch goed om nog een keer ‘rondje tuin en border’ te doen. Verwijder onkruid en dood plantenmateriaal en verwijder mos op het terras en paden, om glijpartijen te voorkomen. Fleur je tuin op door wat kleurige winterbloeiers neer te zetten, zoals de kerstster. In deze blog lees je hoe je voor meer kleur in de wintertuin kunt zorgen. Een mooie mand met dennenappels e.d. staat ook erg leuk! Een voedertafel voor de vogels zorgt ook voor kleur en leven in de tuin.

Vergeet niet je buitenkraan af te sluiten en je tuinslang leeg te laten lopen!

 

ga('create', 'UA-34162267-1', { cookieDomain: '.tekenjetuin.nl'}); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('require', 'displayfeatures'); ga('send', 'pageview');